جواب تمرین مطالعات اجتماعی ششم/ درس دوم: آداب دوستی/صفحه 14

مطالعات اجتماعی ششم: فعالیت صفحه 14

فعالیت 2:

کاربرگه‌ی شماره‌ی (1) و (2) را انجام دهید.

کاربرگه 1: درس گفتن

بحث گروهی ـ موقعیت‌های زیر را بخوانید و درباره‌ی کارهای افراد گفت‌وگو کنید. کار کدامیک از آن‌ها درست یا نادرست است؟ بهتر است هر یک از آن‌ها در این موقعیت چگونه رفتار کنند؟

عکس موقعیت 1: حسن و پوریا در همسایگی هم زندگی می کنند و با هم دوست و همکلاس هستند.آنها فردا امتحان ریاضی دارند.پوریا نتوانسته است بعضی از مطالب را خوب یاد بگیرد و از حسن خواهش می کند که به خانه ی آنها بیاید و به او ریاضی یاد بدهد.از طرفی حسن می خواهد بهترین نمره ی کلاس را بگیرد و نفر اول باشد و نمی داند چه تصمیمی بگیرد.

عکس موقعیت 2: سارا و نرگس دوستان صمیمی هستند.آنها هر روز با هم به مدرسه می روند.با هم درس می خوانند و گاهی در روزهای تعطیل نیز به خانه ی یکدیگر می روند خانواده ی نرگس خانه ی جدیدی در یک محله ی دیگر شهر خریده اند و قرار است به آنجا اسباب کشی کنند.نرگس هم باید در مدرسه ی دیگری ثبت نام کند.سارا خیلی گریه می کند و نمی تواند درس هایش را خوب بخواند.

عکس موقعیت 3: مریم و لیلا با هم دوست هستند.مریم متوجه می شود که لیلا گاهی پشت سر یکی از همکلاسی هایشان بدگویی می کند.مریم با مهربانی به لیلا می گوید:همان طور که ما دوست نداریم کسی پشت سر ما حرف بزند، پس ما هم نباید عیب دیگران را بازگو کنیم.;اما لیلا اخم هایش را در هم می کشد و ناراحت می شود و …

جواب:

 

موقعیت 1: کار درست این است که حسن مطالبی را که پوریا بلد نیست را به او یاد بدهد، چون هر کس به اندازه تلاش خود نتیجه می‌گیرد.

موقعیت 2: کار سارا نادرست است. زیرا فقط مدرسه آن‌ها عوض شده است ولی دوستی آن‌ها پایدار است و وقت‌های تعطیل و غیره می‌توانند همدیگر را ببینند.

موقعیت 3: کار مریم کاملا درست و کار لیلا غلط است. مریم به بهترین صورت عیب دوست خود را به او می‌گوید و لیلا هم باید با آغوش باز آن را بپذیرد و از دست مریم ناراحت نشود.

 

کاربرگه 2: نه گفتن

1ـ تمرین «نه گفتن»: همفکری کنید و جمله‌ای مناسب بنویسید.

یکی از همکالسی‌هایتان، شما را به جشن تولدش دعوت کرده است. پدر و مادرتان، همکلاسی شما و خانواده‌اش را نمی‌شناسند و به شما اجازه نمی‌دهند در این مهمانی شرکت کنید. همکلاسی شما دوباره تلفن میزند و به شما اصرار می‌کند که حتما بیایید. شما چه می‌گویید؟ چگونه؟

با کمال احترام به او می‌گویم که پدر و مادرم راضی نیستند و چون اطاعت از پدر و مادر واجب است باید حرف آن‌ها را گوش دهم. در آخر هم از او عذرخواهی کرده و تولد او را تبریک می‌گویم.

 

یکی از دوستان شما، تشویقتان می‌کند که با هم در امتحان تقلب کنید و شیوه‌ای را هم برای این کار به شما نشان می‌دهد. اما نظر شما این است که هر نمره‌ای بگیرید، بهتر از این است که این‌کار نادرست را انجام بدهید. شما چه می‌گویید؟ چگونه نظر خود را مطرح می‌کنید؟

می‌گویم که این کار بسیار نادرست است و نمره‌ای که با تقلب به دست آید هیچ ارزشی ندارد.

 

حمید با عجله در حال رفتن به مدرسه است. پسری با موتور به او نزدیک می‌شود و می‌گوید: می‌خواهی تو را سریع به مدرسه برسانم؟ سوار شو. حمید آن پسر را نمی‌شناسد؛ اگرچه چند بار او را در آن کوچه دیده است. به نظر شما حمید چه باید بگوید؟ چرا؟

باید پیشنهاد او را رد کند، چون آن شخص را نمی‌شناسد و ممکن است طرف، قصد بدی داشته باشد.

 

نرگس و نسترن در حال برگشتن از مدرسه هستند. خانمی به آن‌ها نزدیک می‌شود و می‌گوید در کوچه‌ی مجاور، در خانه‌ای نمایشگاه لباس‌های قشنگ
و ارزان قیمت برپا شده است. او به نرگس و نسترن اصرار می‌کند که همراهش بروند و اگر لباس‌ها را پسندیدند، بعدا با خانواده‌هایشان برای خرید بیایند.
به نظر شما نرگس و نسترن چه پاسخی باید بدهند؟ چرا؟

باید نه بگویند. و اگر دوست داشتند آدرس را گرفته و بعدا با خانواده خود به آن‌جا بروند.

 

در یک بند به‌طور مختصر بنویسید.

2ـ شما به‌عنوان یک دوست خوب چه کارهایی برای دوستانتان انجام می‌دهید و چگونه رفتار می‌کنید؟

به آن‌ها دروغ نمی‌گویم و با آن‌ها صادقانه رفتار می‌کنم.اگر ایرادی داشته باشند یا انتظاری داشته باشم با لحن محبت‌آمیز به آن‌ها می‌گویم. در موقعیت‌های متفاوت سعی می‌کنم آن‌ها را خوشحال کنم. به آن‌ها احترام می‌گذارم.

 

3ـ این عبارت‌ها را به دلخواه کامل کنید:

  • دوست من کسی است که در شادی‌ها و مشکلات در کنار من است. نسبت به من صادق و وفادار است. به من احترام می‌گذارد.
  • من به دوستانم احترام میگذارم، زیرا من دوست آن دارم آن‌ها نیز به من احترام بگذارند.
  • هرگاه از دوستم خطایی مشاهده کنم با لحنی محبت‌آمیز و با کمال احترام خطایش را به او می‌گویم.

 

فعالیت 3: 

معنی این شعر چیست؟ مربوط به کدامیک از توصیه‌های مربوط به دوستی در صفحه‌ی قبل است؟
دوست آن باشد که گیرد دست دوست               در پریشان حالی و درماندگی

                                                                                                     (سعدی)

دوست واقعی دوستی است که هنگام ناراحتی و سختی به کمک و یاری دوستش بشتابد.

این شعر مربوط به توصیه‌ای است که می‌گوید باید در مسائل و مشکلات با هم احساس همدردی و خیرخواهی داشته باشیم و به هم کمک کنیم.

حتما ببینید

جواب تمرین قرآن ششم/صفحه 2

error: Content is protected !!